zdrowo nie znaczy niesmacznie

Pierś z kurczaka zapiekana w piekarniku

  • Kcal w porcji 188
  • Ilość porcji 3
  • Czas przygotowania 60 min
  • Trudność Łatwy

Pyszne aromatyczne mięso, zamiast fileta można zrobić udka lub same pałeczki z kurczaka ale cokolwiek byśmy nie zrobili jest smacznie, zdrowo i pożywnie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Pierś pokroić na paseczki, doprawić solą pieprzem wymieszać z ziołami i papryką przykryć folią, włożyć na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200

W misce wymieszać musztardę ketchup, mięso wyciągnąć z lodówki, obtoczyć w sosie

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać olejem, ułożyć mięso posypać bułką tartą

Zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok 40 minut

 

Przepis znajduje się również na stronie diefit.pl dzięki której obliczono dokładną kaloryczność.



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o