zdrowo nie znaczy niesmacznie

Chleb z naczynia żaroodpornego

  • Kcal w porcji 102
  • Ilość porcji 25
  • Czas przygotowania 120 min
  • Trudność Łatwy

Przepis ten miałam od dawna, ale nie byłam przekonana do tego chleba, i to był błąd. Chlebek jest smaczny ma chrupiącą skórkę i puszysty delikatny środek, nie jest pracochłonny w zasadzie robi się sam, a zapach podczas pieczenia cudny….

Składniki:

  • mąka (ok. 700g)
  • drożdże świeże (ok. 75g)
  • łyżeczka cukru (ok. 2g)
  • dwie łyżeczki soli (ok. 4g)
  • łyżka oleju (ok. 10g)
  • ciepła przegotowana woda (ok. 0,5l)

Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną wody (tak aby się rozpuściły).

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy przez chwilę

Wyrobione ciasto wkładamy do dużej misy (ciasto będzie rosło) posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na noc.

Rano wyciągamy ciasto z lodówki, wyrabiamy kilka minut i zostawiamy (już nie w lodówce) na 30 minut

Piekarnik nagrzewamy do 220 wraz z naczyniem, następnie wkładamy chleb do naczynia przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 pieczemy 30 min, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

Przepis znajduje się również na stronie diefit.pl dzięki której obliczono dokładną kaloryczność.



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o